geplaatst op 27 juli 2023 door Carine Engelen-Fraikin

Zonbescherming met minerale filters

Wil jij je lichaam en het milieu niet onnodig belasten met schadelijke zonnefilters kies dan voor een natuurlijk zonbeschermingsproduct op basis van zinkoxide- en titaniumdioxide. 
Deze natuurlijke minerale poeders werken als miljoenen kleine spiegeltjes en reflecteren bijna 100% van het hele spectrum aan UV-straling dat de aarde bereikt – dus zowel UVA als UVB.
Doordat titaniumdioxide en zinkoxide zo goed licht weerkaatsen, zijn ze effectief als zonnefilter. De stoffen dringen niet in de huid en veroorzaken geen allergische reactie.
Het zijn spierwitte micropigmenten, maar deze kleur is snel verdwenen.

Titaniumdioxide wordt op internet soms omschreven als een gevaarlijke stof, maar dat blijkt niet waar te zijn. Volgens een recente uitspraak van het Europees Hof op 23 november 2022 hoort titaniumdioxide niet langer tot de mogelijk kankerverwekkende stoffen.

Titaniumdioxide is een zeer duurzaam mineraal en mag alleen boven op de huid worden aangebracht. Daar hoort de stof immers thuis om de zonnestraling te kunnen weerkaatsen!  De partikeltjes in het zonbeschermingsproduct van Rosel Heim zijn daarom ommanteld (gecoat) zodat ze niet in de huid kunnen komen! Bovendien is het gebruikte zinkoxide groot-moleculair en kan ook niet door de huid dringen.
Zie ook mijn blog van 27 augustus 2021 waarin ik de werking van titaniumdioxide en zinkoxide uitgebreid heb beschreven.

Vrije radicalen worden in de huid gevormd tijdens de gewone natuurlijke processen in het lichaam, maar tevens door blootstelling aan infrarode of UV-straling.
De radicale zuurstofdeeltjes beschadigen de cellen, verouderen de huid en dragen bij aan het ontstaan van huidkanker. Het is dus belangrijk dat een zonbeschermingsproduct ook anti-oxidanten bevat om vrije radicalen weg te vangen.

De beschermingsemulsie Sonnen van Rosel Heim nature + science heeft tot doel de huid optimaal te beschermen en te ondersteunen. Dit gebeurt door:

  • Mineralen; zoals titaniumdioxide, zinkoxide én kiezelaarde die de straling reflecteren.
  • D-panthenol; de huid beschermt zichzelf tegen UV-straling door verdikking van de hoornlaag. D-panthenol ondersteunt dit effect en versterkt bovendien het proces van het bruin worden.
  • Frambozenzaadextract; dit is het meest effectieve anti-oxidant om te voorkomen dat de huid door vrije radicalen wordt beschadigd.

Op de verpakking wordt bewust geen Sun Protection Factor vermeld. Door de mate van bescherming aan te geven met een getal wordt er namelijk schijnveiligheid gecreëerd!

Andere voorname beschermende maatregelen zijn:

  • bewegen in de zon in plaats van constant in dezelfde houding liggen ‘bakken’;
  • de middagzon van 12:00 uur tot 16:00 uur vermijden;
  • op tijd de schaduw opzoeken;
  • luchtige kleding dragen van katoen, zo nodig met lange mouwen en lange broekspijpen;
  • een hoofddeksel met een brede rand opzetten.

Het is belangrijk om de emulsie vaker aan te brengen op bijzonder kwetsbare huiddelen die de meeste straling ontvangen zoals het voorhoofd, de neus, jukbeenderen, kin en decolleté, nek en schouders, om zodoende een hogere bescherming te bewerkstelligen.

Rosel Heim Sonnen bevat geen chemische zonnefilters
en geen gevaarlijke conserveringsmiddelen!