geplaatst op 27 februari 2023 door Carine Engelen-Fraikin

Wat is micellair water en wat doet het

In de vorige Nieuwsbrief heb ik uitgelegd hoe oppervlakte-actieve stoffen olie(vet) en water met elkaar verbinden en een soort bolletjes vormen. Deze heten micellen.

De buitenkanten van de bolletjes mengen met het water en binnenin de micellen worden de vetachtige vuildeeltjes ‘gevangen’, waarna ze met water van de huid kunnen worden gespoeld.

Micellair water … meer dan water!

Aan deze micellen heeft micellair water zijn naam te danken.
Wanneer je een flesje micellair water ziet, lijkt het op het eerste gezicht alleen om water te gaan en veel mensen denken daarom dat het een mild en onschadelijk reinigingsproduct is.
» Maar ... er zitten ook altijd agressieve wasactieve stoffen in zoals Natrium Lauryl Sulfaat. Micellair water werkt dus in principe hetzelfde als een doorsnee reinigingsproduct.
Het is oude wijn in nieuwe zakken!

Mensen gebruiken graag micellair water omdat het zo makkelijk en snel werkt.
“Je doordrenkt een wattenschijfje met micellair water, je haalt het over je gezicht en klaar ben je. Je hoeft je gezicht daarna niet meer af te spoelen met water”, zo staat op de verpakking.

» Maar ... zelfs dermatologen waarschuwen dat je je gezicht wel degelijk af dient te spoelen na het gebruik van micellair water.  Anders blijven er restanten van het reinigingsmiddel – inclusief de huidbeschadigende synthetische wasactieve stoffen, emulgatoren en conserveringsmiddelen – achter op je huid en dat kan zorgen voor uitdroging, verstopte poriën én beschadiging van de natuurlijke beschermlaag van je huid.

Wat zo bijzonder is aan de reinigingsproducten van Rosel Heim nature + science

Deze milde, huidvriendelijke emulsie imiteert en ondersteunt de natuurlijke reinigings-mechanismen van de huid. De beschermende activiteiten en de afweerfuncties van de huid worden daardoor niet verstoord.

De emulsie neemt de in vet en in water oplosbare vuile deeltjes op en laat zich gemakkelijk met water afwassen.

De belangrijkste werkstof is rechtsdraaiend melkzuur.
Deze lichaamseigen stof wordt onder andere ook gemaakt door de melkzuurbacteriën (Lactobacillus acidophilus) in de darmen ter bescherming van de darmwand tegen aanvallen van ziekteverwekkende microben.

Wat doet L (+) melkzuur in fysiologische concentratie voor je huid? 

  • Het ondersteunt het natuurlijke afstotingsproces van de hoorncellen.
    Het ruimt alleen de hoorncellen op die op het punt staan om uit zichzelf af te schilferen. Het gezonde weefsel wordt hierbij niet aangetast.
  • Het zorgt ervoor dat de eigen zure pH-waarde van de huid behouden blijft.
    Ziekteverwekkende bacteriën, virussen en schimmels leven niet graag in een zuur milieu, je huideigen bacteriën doen dit juist wel graag. Je huideigen bacterieflora vormt een effectieve blokkade tegen ziekteverwekkende micro-organismen.

Om de effectiviteit van de reinigingsemulsie niet te verstoren, mag de huid niet worden na behandeld met een gezichtstonic.

Rosel Heim nature + science
reinigingsproducten ... mild en natuurlijk goed!