geplaatst op 27 augustus 2023 door Carine Engelen-Fraikin

Waarom het gezicht schoonmaken met wegwerpdoekjes geen goed idee is

Op internet is te lezen dat je billendoekjes prima voor het gezicht kunt gebruiken. 
Een grote drogisterijketen in Nederland en België vermeldt het zelfs op de verpakking!
Veel mensen gaan ervan uit dat producten die speciaal zijn ontwikkeld voor baby’s onschadelijk zijn voor de huid - was dat maar waar - en dat ze hun gezicht dus gerust kunnen reinigen met een billendoekje. Lekker handig, doekje erover en klaar!
Maar wat zijn de nadelen van het gebruik van vochtige doekjes voor de huid?

De nadelen

van billendoekjes en snoetenpoetsers, maar ook van reinigings- en make-up doekjes.

 • ze zitten boordevol schadelijke ingrediënten
  Om ervoor zorgen dat de doekjes vochtig, schoon en fris blijven en niet gaan schimmelen nadat het pakje is geopend, zitten ze boordevol schadelijke conserveringsmiddelen.
  In reinigingsdoekjes zitten tevens oplosmiddelen en emulgatoren om (ontlasting) make-up en dergelijke goed van de huid te kunnen verwijderen. De huid wordt op die manier blootgesteld aan hoge concentraties huidbeschadigende ingrediënten die daarna (meestal) niet met water worden afgespoeld.
  En wat te denken van parfum?
  De doekjes ruiken daardoor wel lekker, maar het grote nadeel is dat geurstoffen de grootste veroorzakers zijn van allergieën door cosmetica.
 • ze reinigen niet even grondig als een reinigingsemulsie plus water
  Hierdoor blijft er nog make-up en vuil achter die de poriën kunnen verstoppen.
 • ze brengen de delicate zuurgraad (pH waarde) van de huid uit balanswaardoor de huid onder andere zeer vatbaar wordt voor bacteriële infecties.
 • ze zijn veel te ruw voor de huid
  veel vochtige doekjes zijn gemaakt van textielvezels zoals viscose of polyester. Deze grove structuur kan de beschermende barrière van de huid beschadigen. Bovendien kan vooral een dunne en gevoelige huid geïrriteerd raken door de harde ‘veegbeweging’.
 • slecht voor het milieu
  wegwerpdoekjes zijn niet alleen bijzonder slecht voor de huid maar eveneens voor het milieu. Ze belanden na eenmalig gebruik in de vuilnisbak en bovendien zijn ze (op enkele uitzonderingen na) gemaakt van stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn.

Hoe reinig je je gezicht goed en grondig, verantwoord en optimaal

Reinig elke avond het gezicht met de reinigingsemulsie van Rosel Heim nature + science. Breng een beetje emulsie aan op de vochtige huid en verdeel deze met natte vingers licht masserend over het gezicht. Een theelepeltje is meer dan genoeg om alle make-up (zelfs de oogmake-up) te verwijderen. Spoel de huid daarna meteen af met veel lauw water en gebruik daarvoor een zacht katoenen, hydrofiele of badstof washandje. Hierdoor wordt het gezicht niet alleen goed schoon, maar het L(+) melkzuur van de reinigingsemulsie zorgt er ook voor dat de huideigen zure pH balans behouden blijft. Dep de huid met een zachte handdoek en breng tenslotte een verzorgende crème voor de dag of nacht aan.

Beter voor het milieu

Het wassen in de wasmachine en hergebruiken van de washandjes is altijd nog goedkoper, hygiënischer en milieuvriendelijker dan het gebruik van allerlei wegwerpmaterialen!

Een optimale huidverzorging begint met een zorgvuldige, behoedzame en verantwoorde reiniging van de huid.