geplaatst op 27 december 2021 door Carine Engelen-Fraikin

Verzorging van de lippen in de wintermaanden

Door de lage temperaturen buiten en de gure wind droogt de huid sneller uit. Maar ook een droge lucht binnenshuis, bijvoorbeeld door centrale verwarming, bevorderen het uitdrogen van de huid.

Volgens Francis Wu, cosmetisch dermatoloog bij het Dermatologisch Centrum Utrecht, is de hoornlaag (het deel van de huid dat tegen uitdroging beschermt) van de lippen vier tot vijf keer dunner dan de rest van het gezicht. Je lippen zijn daardoor extra gevoelig voor uitdroging. Veel mensen likken aan hun lippen als ze merken dat die droog zijn, maar dat heeft een averechts effect omdat de enzymen in je speeksel je lippen nog meer uitdrogen.

Daarom vragen de lippen vooral in de winter om extra aandacht.

» Maar …. wees voorzichtig met het gebruik van gangbare lippenbalsems
Je eet lippenbalsem weliswaar niet op, maar je krijgt er gemakkelijk iets van binnen.
Zeker als je vlak na gebruik iets eet of drinkt. Bovendien bevatten de meeste lipsticks en/of lippenbalsems paraffine en ongemerkt adem je deze stof in. Omdat paraffineolie niet kan worden afgebroken door de longen wordt het opgeslagen in het longweefsel.
Het is dus heel belangrijk dat vooral verzorgingsproducten voor de lippen geen stoffen bevatten die gevaarlijk zijn voor de gezond.
Toch is uit testen zowel van de Belgische, Duitse, Deense als de Nederlandse Consumentenbond gebleken dat sommige lippenbalsems riskante stoffen bevatten zoals allergenen (vooral geurstoffen en perubalsem), hormoonverstorende stoffen zoals conserveermiddelen en mogelijk kankerverwekkende stoffen zoals de koolwaterstoffen MOSH en MOAH. Deze laatste twee stoffen worden toegepast om de balsem zacht en smeerbaar te maken. Ze komen voor in bewerkte minerale oliën zoals paraffine (Paraffinum liquidum) en vaseline (Petrolatum).

Veilig smeren
Gelukkig zijn er ook lippenbalsems die je zonder risico kunt gebruiken. Deze balsems bevatten alleen plantaardige oliën en vetten zoals sheaboter en bijenwas.

Rosel Heim nature + science lipcare

voor de verzorging en bescherming van de dunne, gevoelige huid van de lippen tegen invloeden van buitenaf. Lipcare is ideaal voor droge en gebarsten lippen, is hydraterend en zorgt voor een soepele, zijdezachte huid.

Lipcare bestaat uit een compositie van de fijnste plantaardige vetten, oliën en wassen en bevat zowel squalaanolie als bijenwas. Dankzij de toevoeging van huididentieke ceramiden is het een uitstekende verzorging voor de lippen.
Lipcare is gearomatiseerd met Ghanese bio-cacaoboter en het extract van zuivere vanille.

Lipcare is verpakt in een klein milieuvriendelijk glazen potje dat je mee kunt nemen in je tas of jaszak. Deze lipcare kun je zelfs gewoon met de vingers opbrengen. Omdat de inhoud geen water bevat, kan dit hygiënisch geen kwaad. Thuis kun je verschillende keren per dag eventueel met een spatel of penseel een klein beetje lipcare uit het potje nemen en over de lippen verdelen.

Bescherm en verzorg je lippen extra in de winter met
de veilige en zuivere lipcare Rosel Heim nature + science.
Het is een weldaad voor het dunste stukje huid van je gezicht!