geplaatst op 27 november 2021 door Carine Engelen-Fraikin

Verzorging van de huid in de wintermaanden

Voelt jouw huid in de winter ook zo schraal en droog aan? Hoe zou dat komen?

De huid beschermt en verzorgt zichzelf door de vorming van een vocht (zweet) en vethoudend (talg) filmpje op de hoornlaag. Deze zogeheten hydrolipidefilm is de beste natuurlijke crème die je op de huid hebt.

Zodra de buitentemperatuur lager wordt dan 8° Celsius worden de talgklieren minder actief en produceren minder talg. Tegelijkertijd wordt het huideigen vet bij afkoeling stugger en daardoor minder vloeibaar. Een verminderde talgproductie maakt de beschermende hydrolipidefilm van de huid onstabiel omdat de waterbindende eigenschap van talg ontbreekt. Daarom is je huid in de wintermaanden vaak vochtarm, dun en ook erg gevoelig.

Door de lage temperaturen buiten en de gure wind droogt de huid sneller uit.

Maar ook een droge lucht binnenshuis, bijvoorbeeld door centrale verwarming, en het dik aankleden bevorderen het uitdrogen van de huid.

Al deze feiten kunnen een schrale of geïrriteerde huid tot gevolg hebben evenals jeuk, ruwe plekken en kloven. Vooral het gezicht, de lippen en de handen hebben hiervan te lijden.

Zodra het kouder weer wordt, is het beter meer lagen kleding aan te trekken; een onderhemd, een extra T-shirt onder je blouse of trui. Verschillende dunne lagen verwarmen het lichaam beter dan één dikke. Het zogenaamde 3-lagensysteem dat wordt geadviseerd bij buitensporten is gebaseerd op het gebruik van drie verschillende lagen kleding: functionele onderkleding, een isolerende tussenlaag en tenslotte een beschermende buitenlaag.

Dit systeem geldt ook in de huidverzorging. In de winter – zeker als het hard vriest – raad ik je de volgende verzorging aan:

1e laag: Rosel Heim fase 2 aktive regeneration
... herstelt de gevolgen van voedingstekorten door de in deze crème toegevoegde voedings-substraten. Bij regelmatig gebruik wordt de celstofwisseling verbeterd en beschadiging van het weefsel voorkomen. Het voornaamste vetgedeelte in fase 2 aktive regeneration bestaat uit squalaan. Dit veroorzaakt een lichte warmtestuwing die ervoor zorgt dat de huid comfortabel warm wordt gehouden.

2e laag: Rosel Heim fase 3 beschermende dagcrème
... brengt een fysiologisch beschermend laagje aan op de huid; dit houdt lang stand en vormt een barrière tegen overmatige verdamping van het huideigen vocht. De warmteregulatie van de huid wordt door deze beschermingslaag niet verstoord.

3e laag: Rosel Heim seidenpuder
… zijdepoeder werkt als een warm vachtje. Door een laagje zijdepoeder op te brengen, wordt de huid beschermd tegen de kou. Het sluit de huid niet af, fixeert je make-up en zorgt voor een zachte, zijdeachtige uitstraling.

Je handen

De belangrijkste werkstof in de Rosel Heim Hand- en nagelemulsie is D-panthenol. Dit verhoogt de weerbaarheid van de huid zodat deze beter bestand is tegen de invloeden van buitenaf, beschermt de handen tegen schraal worden en bevordert de genezing van kloven. Deze crème is dus onontbeerlijk in de wintermaanden.

Vertroetel je huid extra in de winter, met warmte, aandacht en de weldadige producten van Rosel Heim nature + science.
Het is geen overbodige luxe!