geplaatst op 22 juli 2022 door Carine Engelen-Fraikin

Verstandig omgaan met de zon

Voor veel mensen is de zomer het favoriete seizoen van het jaar vanwege het warme weer en de lange, zonnige dagen. Zonnestralen hebben een helende werking en daglicht is essentiële voeding voor het lichaam. Ga daarom elke dag minimaal een half uur buiten wandelen of fietsen. Ook als de zon zich verschuilt achter de wolken krijg je door de dagelijkse portie daglicht veel energie en meer vitaliteit.

De meeste mensen gaan niet echt verstandig om met de zon:

  1. ze komen te weinig buiten;
  2. en voor ze naar buiten gaan, brengen ze steeds zonnebrandcrème op waardoor de huid onvoldoende vitamine D aan kan maken;
  3. of ze liggen te lang achtereen te bakken in de zon.

Het is belangrijk dat de huid de kans krijgt om de bescherming zelf op te bouwen.
Regelmatig korte tijd naar buiten gaan, is beter dan af en toe te lang. De huid waarschuwt: zodra je het warm krijgt, is het genoeg en is het verstandiger de schaduw op te zoeken.

De kranten puilden de afgelopen periode uit met allerlei artikelen over de voor- en nadelen van het gebruik van zonnebrandcrèmes.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat UV-stralen het DNA in de huidcellen kan beschadigen waardoor deze cellen naderhand ongeremd kunnen gaan delen. Huidkanker op oudere leeftijd kan ontstaan als je op jonge leeftijd vaak bent verbrand door de zon.

Voordeel: wat dit betreft is het gebruik van een VERANTWOORD zonbeschermingsproduct op basis van titaniumdioxide en zinkoxide (zonder schadelijke stoffen) dus aan te raden!

Nadelen: in de door de cosmetische industrie aangeprezen zonnebrandcrèmes zitten chemische filters zoals avobenzone, homosalate, octinoxate, octisalate, octocrylene en oxybenzone (kijk vooral goed op de INCI!!). Deze stoffen worden ervan verdacht het ontstaan van kanker te activeren. Bovendien verstoren ze niet alleen de hormoonbalans van de mens maar zijn ook schadelijk voor het milieu, vooral voor het koraal.

Vitamine D is van levensbelang en wordt gevormd onder invloed van de zon.

  • het is nodig voor de botstofwisseling en botdichtheid (tegen osteoporose);
  • het beïnvloedt het immuunsysteem in positieve zin en is dus belangrijk in de strijd tegen bacteriën en virussen;
  • een tekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van depressies.

Wat de meeste mensen niet weten is dat vitamine D via een pilletje anders en minder effectief is dan de vitamine D die in de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Verzorging van de huid in de zomer vraagt dus om een verstandige aanpak.
Normaal is het genoeg de huid doelgericht te verzorgen met de Rosel Heim nature + science producten en het lichaam zodoende de kans te geven voldoende vitamine D te ‘tanken’.
De zon weren is beter dan zonnebrandcrème smeren. Verbranding door de zon kun je het beste voorkomen door niet te veel en te lang in de volle zon te gaan, aangepaste kleding en een zonnehoed te dragen en in de schaduw of onder een parasol te gaan zitten.
Rosel Heim sonnen is nodig indien er geen mogelijkheden zijn om je huid adequaat te beschermen. Bijvoorbeeld tijdens een boottocht en bij buiten sporten in de felle zon.

Lees meer over dit uitstekende zonbeschermingsproduct in mijn blogs van juli en augustus 2021.

Rosel Heim Sonnen vormt een veilig filmpje op de huid
om zonnestralen te weerkaatsen
waarbij de aanmaak van vitamine D in de huid door de zon
niet in gevaar komt!