geplaatst op 27 april 2024 door Carine Engelen-Fraikin

Rode wangen door rosacea

Rosacea wordt net als couperose gekenmerkt door rode wangen.
Bij couperose is echter alleen sprake van roodheid terwijl bij rosacea ook puistjes en ontstekingen optreden.

Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’

Het is een veel voorkomende, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht.
Het meest opvallend is de felrode kleur van de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin in combinatie met rode bultjes en ontstoken puistjes. Daardoor lijkt de aandoening op acne.
Bij acne komen echter ook mee-eters voor en dat is niet het geval bij rosacea.

Er bestaan verschillende theorieën over de oorzaak van rosacea. Waarschijnlijk is er sprake van erfelijke aanleg plus een dunne en gevoelig huid. Rosacea kan ook worden veroorzaakt door demodex mijten of de helicobacter pylori.

Demodex mijten

zijn zeer kleine mijten die in de haarzakjes leven. Deze mijten zijn natuurlijke bewoners van de huid en kunnen normaal gesproken geen kwaad. Ze veroorzaken pas problemen als het er te veel worden of als het afweersysteem is verzwakt. Een geneesmiddel dat door de huisarts kan worden voorgeschreven bij rosacea is Soolantra-crème. Hierdoor kan rosacea verbeteren omdat het zowel de ontstekingsreacties in de huid als de demodexmijt aanpakt.

Helicobacter pylori

is een bacterie die in de maag voorkomt. Bij de meeste mensen geeft deze bacterie geen aanleiding tot klachten of ziekteverschijnselen, maar een ontstekingsreactie door deze bacterie kan zich weerspiegelen in het gezicht en uit zich in een sterke vlindervormige rood-verkleuring rond de ogen en op de wangen. Een infectie met de helicobacter pylori wordt behandeld met een kuur van verschillende antibiotica.

Uitwendig gebruik van corticosteroïd-bevattende preparaten zorgt ervoor dat rosacea erger wordt. Ook bij personen zonder rosacea zullen corticosteroïden bij langdurig gebruik een sterk op rosacea gelijkende uitslag kunnen veroorzaken.

De beste verzorging van de rosacea huid met Rosel Heim producten

Een huid met rosacea kan weinig tot niets verdragen, geen vette crèmes / geen crèmes met plantenextracten / geen warmte / geen kou / geen zonnestraling!

  • Reinig het gezicht ’s morgens én ’s avonds behoedzaam met een schoon washandje met lauw water en een druppel squalaanolie.
  • Breng daarna een dunne laag intensiv lotion aan - vermengd met remedi.
    • remedi remt de groei van bacteriën, ondersteunt het genezingsproces en werkt rustgevend, verkoelend en ontstekingwerend;
    • intensiv lotion zorgt ervoor dat de huidbarrière weer wordt opgebouwd.
  • Dek de huid ’s morgens bovendien af met een dunne laag fase 3 beschermende dag-crème. Omdat de huid met rosacea erg gevoelig is voor temperatuurschommelingen is het belangrijk de dagcrème altijd af te dekken met zijdepoeder. Dit zorgt ervoor dat de roodheid wordt gecamoufleerd en biedt tevens bescherming tegen kou én tegen warmte.

Rosel Heim nature + science, veilig en effectief bij rosacea