geplaatst op 27 maart 2024 door Carine Engelen-Fraikin

Rode wangen door couperose

Blozende wangen worden over het algemeen beschouwd als een teken van gezondheid. Rode wangen kunnen meerdere oorzaken hebben en tijdelijk of definitief van aard zijn.
In het laatste geval is er sprake van couperose en dit kan als storend worden ervaren.

Bij couperose gaat het om een chronische verwijding van de kleine oppervlakkige bloedvaten (haarvaatjes) in de huid met een egaal verspreide rode kleur als gevolg.
Bij sommige mensen reageren deze haarvaatjes vaak heftiger op allerlei uit- en inwendige voorvallen. Wanneer ze te vaak, te heftig verwijden en weer vernauwen, kunnen ze hun elasticiteit kwijt raken en blijven ze permanent uitgezet. Je ziet ze dan als een soort rode of paarse draadjes onder de huid lopen. Ze worden in dat geval teleangiëctasieën genoemd.

Couperose is meestal erfelijk bepaald en komt vooral voor op de wangen en de neus.
Een huid die vatbaar is voor couperose is vaak dun en gevoelig.
Ook de barrièrefunctie van de huid is niet optimaal en daardoor kwetsbaarder en gevoeliger voor irritaties van buitenaf.

Factoren die couperose kunnen uitlokken of verergeren, zijn: 

  • temperatuurverschillen:
  • emoties als boosheid, angst of stress;
  • lichamelijke inspanning en vermoeidheid;
  • beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door het gebruik van viscose en/of polyester doekjes of ruwe reinigingsmethoden zoals hard scrubben en exfoliëren;
  • veranderingen in de hormoonbalans (tijdens de puberteit, zwangerschap of overgang) waardoor je vaak meer gaat transpireren met rode wangen als gevolg;
  • alcohol en/of scherp gekruid voedsel;
  • zonnebrand; eenrode kleur is een waarschuwing van je huid dat zij teveel UV-stralen heeft opgenomen of oververhit is geraakt. Uit de zon dus!

De beste verzorging van de couperose huid met Rosel Heim producten

Veel warmte is niet goed voor een dunne en gevoelige huid met couperose.
Daarom is een dunne huid niet gebaat met een dikke laag crème.

Een dunne, gevoelige en droge huid kan het beste worden gereinigd met lauw water en een beetje squalaanolie - een paar druppels op een natte washand.

Daarnaast heeft een dunne huid veel voeding nodig en dient daarom te worden ondersteund met emulsies als intensiv lotion of ante.
Producten met calcium D-panthenol maken de huidbarrière steviger en de hoornlaag dikker waardoor deze beter is bestand tegen invloeden van buitenaf.

Een heel dun laagje fase 3 beschermende dagcrème en daaroverheen een vleugje zijdepoeder vormen de beste bescherming van de huid overdag.
Fase 2 intervall kan worden ingezet als nachtverzorging.

Couperose kan zich geleidelijk aan ontwikkelen naar rosacea, waarbij behalve roodheid ook ontstekingen zichtbaar worden. Daarover volgende maand meer ...

Rosel Heim nature + science, zeer doeltreffend voor de verzorging en bescherming van een dunne en gevoelige huid