geplaatst op 27 februari 2024 door Carine Engelen-Fraikin

Rode babywangen ...

Blozende wangen worden over het algemeen beschouwd als een teken van gezondheid.
Ze kunnen zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen en verschillende oorzaken hebben. 

Zo kunnen baby’s en peuters hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen en wordt overtollige warmte via het hoofd afgevoerd. Dit kan het geval zijn bij actief (buiten) spelen, oververmoeidheid of tijdens het slapen. Maar ook als gevolg van oververhitting door te warme kleding, te hoge omgevingstemperaturen of overmatige zonnestraling.

Daarnaast krijgen veel baby’s bij het doorkomen van tandjes wat verhoging waardoor rode ‘appelwangetjes’ kunnen ontstaan.

Omdat het immuunsysteem van baby’s en kleine kinderen nog niet volledig is ontwikkeld, zijn ze zeer vatbaar voor infecties veroorzaakt door virussen of bacteriën, met koorts en hoogrode wangen als gevolg.

Tenslotte vormt de hoornlaag een belangrijke barrière van de huid tegen schadelijke stoffen in de omgeving. Bij kleine kinderen is de hoornlaag nog erg dun. Daardoor is de huid extra gevoelig voor wasmiddelen en cosmetische producten die allergische huidreacties kunnen veroorzaken.

In deze tijd van het jaar krijgen kinderen vaak rode en schrale wangen door de (vries)kou.
De bloedvaten verwijden zich om de huid te verwarmen. Hierdoor stroomt er onder andere meer bloed naar de wangen. Schrale wangen zijn een signaal van een verstoorde barrière. Gebruik in dat geval beslist geen vaseline; dat geeft kort een verbetering, maar minerale vetten sluiten de huid af en uiteindelijk wordt de huid droog en vochtarm.

Een gezonde kinderhuid heeft in principe geen crème nodig. Als die van jongs af aan is behandeld met bodycrème dan wordt de huid lui, wordt niet gestimuleerd om zelf genoeg vet aan te maken en dan ontstaat een droge, vetarme huid op latere leeftijd.
Voeg in ieder geval nooit badschuim toe aan het water - zelfs niet van een merk dat speciaal voor baby's is gefabriceerd. De talgklieren van de babyhuid zijn nog niet helemaal ontwikkeld, daardoor kan de huid niet snel genoeg het door het schuim verwijderde vet vervangen.
Het is veel beter om een beetje Max + Marie squalaanolie in het badwater te doen.

De Max + Marie kinderserie van Rosel Heim

Om de gangbare producten voor baby’s en kinderen aantrekkelijk te maken voor de consument worden de prijzen laag gehouden. Derhalve bevatten ze vaak goedkope ingrediënten, te veel geurstoffen en conserveringsmiddelen.
Dr. Nana Heim heeft daarom een speciale kinderserie ontwikkeld om de gezondheid van de kinderhuid te waarborgen en voor noodgevallen als de huid er zelf niet toe in staat is, bijvoorbeeld in het geval van (aangeboren) eczeem.

De behandeling van rode, schrale wangen

De ongeparfumeerde Max + Marie crème bevat calcium D-panthenol en kan daarom als opbouwcrème worden toegepast bij een dunne, gevoelige en beschadigde hoornlaag. Ter genezing kan tijdelijk ook héél dun wat Rosel Heim corneo lipid op de wangen worden gebruikt. De ceramiden in deze crème komen overeen met het vette beschermlaagje (vernix caseosa) waarmee een baby wordt geboren!

Max + Marie, de beste verzorging voor de kwetsbare kinderhuid