geplaatst op 27 januari 2023 door Carine Engelen-Fraikin

Reinig de huid op een milde manier en houd de belangrijke beschermlaag in stand

Halve waarheden of hele leugens

Heel vaak staan op het verpakkingsmateriaal van gangbare huidverzorgingsproducten allerlei voordelen. Kreten als: Zonder parabenen, zonder zeep, zonder kleurstoffen, parfumvrij, palmolievrij, Zero waste ...
Belangrijk is echter niet alleen wat er niet in zit, belangrijker is om te weten wat er wel in zit!

Zonder zeep, maar mét Natrium Lauryl Sulfaat

Zo bevatten álle gangbare reinigingsproducten, shampoos en vloeibare zepen Natrium Lauryl Sulfaat (NLS). Natrium Lauryl Sulfaat wordt zelfs toegepast in micellair water, neutrale, ecologische, veganistische, dermatologisch geteste vloeibare zepen en hypoallergene producten ‘zonder zeep‘ voor een gevoelige huid.

Het is een goedkope synthetische wasactieve stof die flink schuimt.
En dat schuimen wordt door de meeste mensen gekoppeld aan ‘goed schoonmaken’.
NLS zorgt ervoor dat talg, dode huidcellen, zweet en vuil worden losgeweekt en vervolgens afgespoeld met water … grondig en effectief (volgens de fabrikanten)!
» Maar ... deze agressieve substantie tast vooral de slijmvliezen aan en heeft een bijtende werking op de huid. Doordat het natuurlijke huidvet wordt opgelost, veroorzaakt het een droge, schilferige en vochtarme huid.

Wat doen oppervlakte-actieve stoffen

Water en olie (vet, talg, crème, foundation, enzovoort) mengen niet en stoten elkaar normaal gesproken af. Een belangrijk kenmerk van een oppervlakte-actieve stof is dat het  bestaat uit twee delen, namelijk uit een hydrofiel (waterminnend) kopje en een lipofiel (vetminnend) staartje. De kop trekt dus water aan en de staart olie (vet). Op die manier verbindt de wasactieve stof olie(vet) en water met elkaar en dan ontstaan er een soort bolletjes. Deze heten micellen. De buitenkanten van de bolletjes mengen met het water en binnen in de micellen worden de vetachtige vuildeeltjes ingesloten. De micellen zorgen er dus voor dat vetten als het ware worden 'ingepakt' als pakketjes waarna ze met water van de huid kunnen worden gespoeld.

Micellen worden ook door het lichaam zelf in kleine hoeveelheden aangemaakt.
Ze verpakken moeilijk oplosbare, vetachtige stoffen eveneens in 'pakketjes'. Op die manier spelen ze een belangrijke rol bij de opname van nuttige stoffen uit voedsel in het lichaam.

Wat zo bijzonder is aan de reinigingsemulsie van Rosel Heim nature + science

Deze milde emulsie reinigt zonder de huidbarrière te beschadigen en bevat geen agressieve wasactieve stoffen maar L(+) melkzuur. Dat is een lichaamseigen stof die de fysiologische reinigingsmechanismen van de huid imiteert en ondersteunt en zo de natuurlijke beschermlaag van de huid in stand houdt. Mimetisch – is de natuur nabootsend – lost de reinigingsemulsie de afgestorven en afgeschilferde cellen op en wikkelt ze, samen met stof en vuile deeltjes, in micellen die gemakkelijk met water kunnen worden afgewassen.

Kies voor het schoonmaken van je huid daarom
de huidvriendelijk reinigingsemulsie van
Rosel Heim nature + science zonder schadelijke ingrediënten