geplaatst op 27 september 2022 door Carine Engelen-Fraikin

Parabenen

Steeds meer cosmeticafabrikanten benadrukken dat er geen parabenen in hun producten zitten. Het is een marketingtruc waardoor consumenten gaan geloven dat het een zéér gevaarlijke stof is. De meeste parabenen zijn echter veilige conserveringsmiddelen die niet giftig noch irriterend zijn in de toegestane concentraties.

Heel veel bedrijven zetten op hun verpakking WEL wat er NIET in zit, maar NIET wat er WEL in zit. Zo zijn parabeenvrije producten niet per definitie beter. Meestal worden dan andere - vaak zeer gevaarlijke - chemische houdbaarheidsstoffen gebruikt. Vooral producten die je heel lang kunt bewaren, bevatten veel schadelijke conserveringsmiddelen zoals bijvoorbeeld: Disodium Edta; Quaternium-15; Methylisothiazolinone (kathon CG); Diazolidinyl urea; Imidazolidinyl urea; DMDM Hydantoin; diverse broomverbindingen en meer van dat soort twijfelachtige stoffen.

Achtergrondinformatie

Parabenen worden al sinds het begin van de vorige eeuw toegepast in verschillende producten. Het is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die parahydroxy-benzoëzuur als basis hebben en die worden gebruikt als effectieve houdbaarheidsstof. De meest voorkomende parabenen zijn methylparabenen, ethylparabenen; deze zijn (zeker in lage concentraties) niet schadelijk.
Van propylparabenen, isobutylparabenen, butylparabenen en benzylparabenen is bekend dat ze een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

Wanneer producten ook maar een geringe hoeveelheid water bevatten, zijn conserverings-middelen nodig omdat bacteriën en schimmels het beste gedijen en zich vermenigvuldigen in een vochtige omgeving. Veel groenten, fruit en granen – vooral gewassen die erg gevoelig zijn voor vocht – produceren zelf natuurlijke parabenen als bescherming tegen schimmelinfecties. Zo ook dieren die in het water leven (vissen en kikkers).
De meeste synthetische parabenen zijn te vinden in tandpasta, shampoo, conditioner, badproducten, gezicht- en lichaamsverzorgende producten en deodorant.
Onderzoek toont aan dat meer dan 90% van onze gebruikelijke boodschappen ook parabenen bevat. Dus ook al vermijd je om persoonlijke redenen parabenen in je verzorgingsproducten dan krijg je nog steeds een grote hoeveelheid binnen via voeding en zelfs via medicijnen.

Rosel Heim nature + science

Omdat de levensmiddelenindustrie op een gegeven moment massaal parabenen is gaan toepassen in brood, vlees, voedsel in blik en glas, enzovoort heeft de familie Heim tientallen jaren geleden besloten om niet meer te conserveren met parabenen vanwege de opeenstapeling in het lichaam.
» Want ... het gaat niet alleen om de wettelijk toegestane hoeveelheid van een inhoudsstof per product, maar om de optelsom van alle stoffen die dagelijks worden gebruikt - het zogeheten cocktaileffect.

Conservering

De Rosel Heim producten worden door middel van verhitting gepasteuriseerd waardoor geen chemische conserveringsmiddelen hoeven te worden toegevoegd; denk aan zelfgemaakte jam of geweckte groenten die jarenlang goed blijven zonder conservering. Bovendien wordt een vleugje etherische olie toegepast die ziekteverwekkende bacteriën en schimmels niet doden, maar een geur verspreiden waar deze zich niet prettig bij voelen.

Rosel Heim nature en science producten bevatten niets anders
dan uitsluitend werkzame ingrediënten