geplaatst op 27 februari 2022 door Carine Engelen-Fraikin

Ontspannen met een masker ...

De markt voor schoonheidsmaskers is booming business vooral in deze stressvolle tijd.

De cosmetische industrie lanceert steeds nieuwe producten die veelbelovend klinken.

Ook internet staat bol van de recepten voor DIY-maskers, maar wat is precies het nut van al deze maskers?

Gezichtsmaskers zijn ontwikkeld om de gebruikelijke verzorging van de huid te ondersteunen.

Ze bevatten actieve ingrediënten in een andere concentratie dan in verzorgingsproducten voor dagelijks gebruik. Het zijn dan ook zogeheten rinse-off producten die na 10 tot 20 minuten worden afgespoeld met water. Dit in tegenstelling tot de leave-on producten die langer op de huid mogen blijven. Maskers verzachten en hydrateren je huid en stimuleren de doorbloeding. Zo helpen ze je huid om op eigen kracht te regenereren en vocht op te slaan.  Het effect is dat je gezicht er na gebruik vitaler en frisser uitziet. Een bijkomend voordeel is dat een masker niet alleen een positief effect heeft op je huid, maar ook op je geest!

Neem eens tijd voor jezelf om in alle rust te relaxen in bad met een heerlijk achtergrondmuziekje of ga lekker liggen op de bank of in bed met een leuk tijdschrift.

Kortom, zoek iets wat je ontspant en gebruik die tijd meteen voor een masker.

Er zijn heel veel soorten gezichtsmaskers.

Ze hebben allemaal een andere werking voor de huid. Enkele voorbeelden zijn:

  • Klei maskers - deze worden hard en er wordt een reinigende werking aan toegeschreven.
  • Peel-off maskers - deze zie je momenteel veel voorbij komen op Facebook: filmpjes van zwarte gezichtsmaskers die alle mee-eters uit je huid zouden trekken. Huidartsen waarschuwen voor de maskers, omdat ze meer schade aanrichten dan goed doen.
  • Exfoliërende maskers - deze werken op basis van zuren die diep de huid kunnen binnendringen, waardoor ‘dode’ huidcellen worden verwijderd en de celvernieuwing wordt versneld. Hierdoor wordt de bovenste huidlaag dun en poreus en kunnen ongewenste stoffen diep de huid binnendringen.
    In een volgende Nieuwsbrief ga ik dieper in op de gevaren van exfoliëren.
  • Zuurstof maskers - deze worden beschouwd als een oppepper voor een vermoeide huid, maar door het oxiderend vermogen van de zuurstofverbindingen worden de cellen juist beschadigd en treedt op den duur voortijdige huidveroudering op.
    Ook hier zal ik in een volgende Nieuwsbrief uitgebreid op ingaan.
  • Crème maskers - deze blijven zacht van structuur. Dit zijn doorgaans de verzorgende en hydraterend maskers. Ook zijn er crème maskers met kalmerende werkstoffen.

De Rosel Heim crème maskers worden als gezichtspakking toegepast bij alle huidtypen om de huid te verstevigen en te verfraaien. Biologische lipoaminozuren en minerale stoffen – vooral zinkoxide en kiezelaarde – werken kalmerend en remmen de groei van bacteriën. De huid wordt zichtbaar strakker en elastischer.

De basis ingrediënten zijn onder andere:

  • Lanoline - waarover volgende keer meer.
  • Kaolien - dit werkt absorberend en heeft een ontgiftende werking die goed door de huid wordt verdragen. Kaolien is rijk aan mineralen; ijzer, magnesium, calcium, natrium en zink.
  • Zinkoxide - dit beschermt de huid en werkt adstringerend, jeukstillend en verkoelend.
    Bovendien werkt zinkoxide antibacterieel, ontstekingsremmend en genezend.
  • Bijenwas - dit bevat hydraterende componenten die ervoor zorgen dat de huid het vocht vasthoudt.
  • Magnesiumsulfaat - dit heeft een sterk ontgiftende en wondhelende werking, en daarbij een verzachtend en kalmerend effect op een gestreste huid.

Alle huidverzorgende maskers van Rosel Heim nature + science hebben dezelfde basis, alleen de extra toegevoegde werkstof - en daarmee ook de geur - is telkens anders