geplaatst op 27 april 2021 door Carine Engelen-Fraikin

Nou oké dan, nog één keer over scrubben

Eigenlijk heb ik in de vorige nieuwsbrieven genoeg geschreven over en gewaarschuwd voor het scrubben van de huid. Totdat ik onlangs drie klanten voor een behandeling in mijn praktijk kreeg met opvallende en voor hen storende pigmentvlekken in het gezicht.
En nee, ze waren alle drie niet zwanger en nee, ze gebruikten ook geen van allen de pil.
Op mijn vraag of ze regelmatig hun gezicht behandelden met een scrubproduct werd enthousiast positief gereageerd.

Duidelijk zichtbare pigmentvlekken (hyperpigmentatie) kunnen onder andere ontstaan door een ontsteking of beschadiging van de huid en is één van de manieren waarop de huid littekens vormt.
In mijn praktijk heb ik dit al vaak meegemaakt; iemand krijgt een pigmentvlek in het gezicht bijvoorbeeld door zonnebrand en om dit weg te poetsen, wordt de huid gescrubd; het probleem verdwijnt slechts tijdelijk en dus er wordt nogmaals gescrubd ... en nog een keer ... de pigmentatie wordt steeds groter en gaat niet weg ... de bekende vicieuze cirkel.

Helaas wordt scrubben als reinigingsmethode van de huid nog steeds aangeprezen in tijdschriften en op internet. Overal lees je dat je MOET scrubben en er zijn dan ook ontelbare producten speciaal voor dit doel in de handel.
Een scrub is een vrij grove korrelige substantie waarmee de huid geschrobd / geschuurd kan worden. Het doel is het verwijderen van (een deel van) de bovenste huidcellen.
”Hierdoor wordt de huid zachter en zal een frissere kleur krijgen”, verkondigen de producenten.
» Maar ... in feite beschadig je de huid in plaats van haar goed te verzorgen! Onder een microscoop is dit goed te zien.

Door de cosmetische industrie is ooit de term ‘dode’ huidcellen bedacht omdat onze opperhuid bestaat uit platte, verhoornde cellen zonder celkern die zich niet meer kunnen vermeerderen.
Waarom ‘dood’? Omdat het zo een vrijbrief is om ze op niets ontziende wijze te verwijderen.
» Maar ... hoorncellen zijn geen lege hulsjes of ‘dode’ schubjes zoals wordt aangenomen.
Het zijn een soort ‘envelopjes’ die onder andere uiterst giftige stoffen bevatten als afweermechanisme tegen schadelijke indringers. Ze hebben dus een belangrijke taak en mogen daarom niet op hardvochtige wijze worden weggeschuurd!

Wat gebeurt er als je dat toch doet?

Ik wil dit graag uitleggen aan de hand van een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk.
Als je de auto door de wasstraat rijdt, wordt die grondig gewassen met water en zeep. 
Je kunt je auto natuurlijk ook zelf schoon poetsen met water en een beetje sop. Je zult het vuil er nooit afschrobben met een schuurmiddel want je weet dat je dan de lak beschadigt.
De doffe plekken die daardoor op de lak ontstaan kun je vergelijken met ... juist ja, grote pigmentplekken op de huid. Daar komt bij dat de auto niet meer voldoende is beschermd tegen roestvorming als de lak is aangetast.

Dus wil je af van die storende vlekken en wil je de huid bovendien gezond houden zodat ze je blijft beschermen? Ga dan nooit scrubben, maar

behandel je huid met zachtheid

Reinig haar met de milde reinigingsemulsie van Rosel Heim en herstel haar met een actieve regenerende crème. Daarover volgende keer meer.