geplaatst op 27 maart 2022 door Carine Engelen-Fraikin

Lente ... lammetjes ... lanoline ...

Volgens de meteorologische kalender is de lente begonnen.
Ook lammetjes zijn voor veel mensen het teken dat het voorjaar is aangebroken. Die aaibare bolletjes wol die vrolijk heen en weer huppelen in de wei zijn dan ook zó vertederend.
Dat schapen aanhankelijk dieren zijn, is algemeen bekend.
Maar dat de vacht van schapen goed is voor meer dan alleen kleding, weet niet iedereen. Schapenwol bevat namelijk lanoline.

Lanoline is een ander woord voor wolvet. Wolvet is het natuurlijke vet in de vacht van een schaap waardoor het dier optimaal bestand is tegen alle mogelijke weersinvloeden.
Na het scheren van de schapen gaat de wol naar de wolwasserij. Hier wordt de wol gewassen in speciale baden. Het wolvet komt bovendrijven en wanneer het water verdampt, blijft de lanoline over. Vervolgens wordt het gereinigd en gehomogeniseerd waarbij de vetdeeltjes zodanig klein worden gemaakt dat er een gladde basis ontstaat. 

Bij de mens wordt de huid beschermd en verzorgd door natuurlijke huidvetten, ook wel talg genoemd. Bij het schaap is dat het wolvet. De samenstelling van wolvet lijkt dan ook erg op die van onze eigen huidvetten.

Lanoline is een complex mengsel van wolalcoholen, vetalcoholen en vetzuren. Het wordt vaak toegepast in medicinale zalven en cosmetica vanwege de waterbindende en goed emulgerende eigenschappen, én omdat dit natuurproduct verwant is aan onze huideigen talg.

Vet is normaal gesproken de tweede belangrijke component van een crème. In tegenstelling tot water is hiervoor oneindig veel keuze aan plantaardige, dierlijke, minerale en synthetische oliën en vetten. Vetten in cosmetica zijn bedoeld om een tekort aan eigen vet aan te vullen. Als er rekening wordt gehouden met het feit dat de mens meer verwant is aan het dierenrijk dan aan het plantenrijk dan is het begrijpelijk dat dierlijke vetten zoals lanoline en bijenwas als basis voor huidverzorgingsproducten de voorkeur hebben boven plantaardige oliën. Minerale oliën (vaseline- en paraffine-olie) en synthetische oliën (alle siliconenoliën) zijn zelfs ongeschikt want ze sluiten de huid, geheel of gedeeltelijk, af en ontregelen daarmee het huideigen evenwicht.

Volgens de familie Heim was lanoline "het subliemste vet dat eeuwenlang probleemloos in huidverzorgingsproducten is verwerkt.”

» Maar ... tegenwoordig worden de meeste schapen een à twee keer per jaar besproeid met insecticiden om ze te beschermen tegen allerlei ongedierte. Deze bestrijdingsmiddelen zijn slecht afbreekbaar en vermengen zich zodanig met het wolvet dat ze er nauwelijks uit verwijderd kunnen worden.
Vanaf juni 1998 dienen alle toegepaste stoffen in cosmetische producten op de verpakking te worden vermeld (INCI). Over de zuiverheidsgraad en de kwaliteit van deze stoffen vertelt de INCI echter niets. Lanoline wordt als grondstof helaas in de meest uiteenlopende kwaliteit aan de cosmetische industrie geleverd. Deze lanoline kan een hoog gehalte aan restanten pesticiden bevatten en/of aan andere substanties die allergische reactie kunnen veroorzaken.

In alle Rosel Heim nature + science producten wordt alleen lanoline van niet behandelde schapen toegepast,
deze hypoallergene lanoline is optimaal gereinigd
en absoluut vrij van pesticiden