geplaatst op 27 april 2023 door Carine Engelen-Fraikin

Is vegan natuurlijk en hetzelfde als dierproefvrij?

Dierproefvrij

Eerst even iets over de slogan dierproefvrij die je op veel gangbare producten ziet staan.
Al in 1997 worden dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten verboden in Nederland volgens de Wet op Dierproeven. En sinds 2004 is het testen van ingrediënten op dieren voor cosmetica ook in heel Europa bij wet verboden.
De slogan is dus overbodig en bedrieglijk want het wekt op een gewiekste manier het vertrouwen van de klanten in het product.

Ofschoon dierproeven in heel Europa bij wet zijn verboden, zijn er helaas nog altijd landen die deze onderzoeken uitvoeren. Zo moet bijvoorbeeld in China nog steeds elk cosmetisch product dat daar op de markt wordt gebracht van de overheid eerst zijn getest op dieren.

De grondstoffen voor de Rosel Heim nature + science producten worden onderworpen aan strenge kwaliteitseisen. Nana Heim analyseert zelf zorgvuldig alle ingrediënten en staat er garant voor dat de substanties geen zware metalen, pesticiden, kankerverwekkende stoffen en allergenen bevatten. Ook wordt erop gelet dat bij de winning van de grondstoffen geen schade wordt aangericht aan het milieu. Iedere grondstof wordt zo uitgezocht dat het eindproduct een optimale werking heeft voor de huid.

De Rosel Heim nature + science producten worden nooit op dieren getest

Dierproeven zeggen namelijk weinig over de effecten van de werkstoffen op de menselijke huid en levert geen extra kennis en ervaring op.

Vegan

Vegan wil zeggen dat er in de huidverzorgingsproducten geen ingrediënten worden verwerkt die afkomstig zijn van dieren. Veel mensen denken dan dat de term vegan een synoniem is voor uitsluitend ‘plantaardig’ en dus ‘natuurlijk’ en ‘gezond’. Dit hoeft echter niet zo te zijn!        

» Want ... producten waar op de verpakking staat dat ze vegan zijn, bevatten weliswaar  geen dierlijke bestanddelen maar daarvoor in de plaats kunnen ze bomvol kunstmatige additieven zitten vanwege de geur, kleur, textuur, stabiliteit en houdbaarheid.
» Trouwens ... de meeste plantaardige stoffen zijn niet zonder meer onschadelijk voor de huid. Veel van deze ingrediënten in veganistische en andere ‘natuurlijke’ producten kunnen allergische huidreacties veroorzaken.

Ook minerale vetten - zoals vaseline- en paraffineolie - zijn ‘natuurlijk en vegan’.
Ze worden echter gewonnen uit aardolie en sluiten de huid af waardoor de natuurlijke huidfuncties worden verstoord en de huid op den duur als het ware verstikt.

Alle Rosel Heim producten voor de dagelijkse huidverzorging, zoals de reinigings-emulsies, de regulatieve crèmes (aktive regeneration en intervall), de dagcrème, de bodycrèmes, enzovoort, zijn vegan.

Bijenwas, wolvet (lanoline) en zijdepoeder zijn bekende voorbeelden van ingrediënten afkomstig van dieren. Deze – zéér zuivere – natuurlijke werkstoffen worden toegepast in een klein aantal Rosel Heim nature + science producten.
Ik geef je daar desgewenst graag meer uitleg over.

Als je bedenkt dat de mens fysiek meer verwant is aan het dierenrijk dan aan het plantenrijk is het begrijpelijk dat dierlijke vetten zoals bijenwas en lanoline als basis voor huidverzorgings-producten eigenlijk zelfs de voorkeur hebben boven plantaardige oliën.

Rosel Heim nature + science extra mild
voor mens, dier en wereld