geplaatst op 27 oktober 2021 door Carine Engelen-Fraikin

Hyaluronzuur en hydroluron

Hyaluronzuur is een ingrediënt dat de afgelopen jaren veelvuldig wordt opgehemeld.

Het wordt een vochtinbrengend supermiddel genoemd en dus zit het tegenwoordig in tal van producten om de huid steviger te maken en zelfs om rimpels en lippen op te vullen.

Wat is er zo bijzonder aan hyaluronzuur en hoe werkt het?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof en komt vooral voor in de vloeistof van het glasachtig lichaam van het oog en eveneens in de gewrichten waardoor deze soepel kunnen bewegen. In de huid speelt hyaluronzuur een grote rol voor het behoud van het vochtgehalte en de elasticiteit. De grootste kracht van hyaluronzuur schuilt namelijk in het opzuigen en vasthouden van grote hoeveelheden water (tot wel duizend keer zijn gewicht).

Simpel gezegd is hyaluronzuur te vergelijken met een spons. Het vormt op het huidoppervlak een vochtig filmpje. Deze laag beschermt de huid tegen uitdroging doordat ze de huid enerzijds een zeer grote hoeveelheid vocht aanreikt en anderzijds ervoor zorgt dat de huid haar eigen vocht niet verliest.

Hyaluronzuur wordt biochemisch via een fermentatieproces door bacteriën gemaakt in het laboratorium. Daarbij ontstaan altijd véél meer moleculen met een laag moleculair gewicht dan met een hoog moleculair gewicht. Daarom is hoog-moleculair hyaluronzuur veel duurder.

In de gangbare industriële cosmetica wordt altijd het relatief goedkope klein-moleculair hyaluronzuur toegepast. Deze stof heeft maar een korte werking want de kleine moleculaire structuren worden in de huid door het enzym hyaluronidase gesplitst en opgelost.

Hyaluron inspuiten (onder de opperhuid) heeft dus eigenlijk ook geen nut want de stof wordt door het lichaam onmiddellijk afgebroken.

Cosmetische artsen passen hyaluronzuur toe om lippen en rimpels op te vullen. Om ervoor te zorgen dat het lichaam de substantie niet te snel afbreekt (dit kan binnen 48 uur!) worden er allerlei (lichaamsvreemde) stoffen aan toegevoegd.

Wat het uiteindelijke resultaat is, valt niet te voorspellen. De huid rekt tijdelijk uit en wordt daarna weer slapper, net als een ballon die je opblaast en weer laat leeglopen ...

De familie Heim gebruikt uitsluitend het zeer kostbare groot-moleculair hyaluronzuur in geconcentreerde vorm. Als gevolg van het hoge moleculaire gewicht kan het hyaluronzuur niet in de huid dringen en dus geen allergische reacties veroorzaken. Het vormt een kleurloos doorzichtig beschermlaagje op de huid dat uitdroging voorkomt; de huid blijft zacht, soepel en elastisch en behoudt bovendien haar natuurlijke spanning.

De hydroluronampullen van Rosel Heim nature + science bevatten behalve hyaluronzuur ook zelloxanTM. Deze werkstof levert de nodige voedingssubstraten voor de celopbouw en zorgt ervoor dat het vocht, afhankelijk van de toestand van de huid, tussen 6 en 10 uren in de bovenste huidlagen kan worden vastgehouden.

Een druppel Rosel Heim hydroluron volstaat en dient steeds met een dun laagje Rosel Heim fase 3 beschermende dagcrème te worden bedekt om ervoor te zorgen dat het vocht uit de huid niet wordt afgegeven aan de omgeving die meestal vochtarmer is dan de huid.

Nu de verwarming weer brandt, wordt de lucht in huis steeds droger
en snakt de huid naar extra vocht