geplaatst op 27 maart 2023 door Carine Engelen-Fraikin

Hamamelis - de betoverende toverhazelaar

Heb je de toverhazelaar in bloei zien staan?
Als een van de eerste heesters komt de toverhazelaar (hamamelis) in het vroege voorjaar al in bloei. De kleine gele bloemetjes bloeien op kaal hout, ze geuren heerlijk zoet en zien er prachtig uit!
Deze voorbode van de lente geeft je een blij gevoel ... meer zon, dus meer vitamine D en meer naar buiten waardoor je nieuwe positieve energie krijgt.

Hamamelis Virginia

De toverhazelaar kent verschillende soorten. Een ervan is de hamamelis virginia.
De indianen waren de eersten die hamamelis gebruikten als geneeskrachtig plant.
De kolonisten zagen de verbluffende genezingsprocessen en namen de plant in de 18e eeuw mee naar Europa.
Hamamelis is ook een bekend middel in de homeopathie en wordt zowel inwendig als uitwendig toegepast bij problemen met de spijsvertering, de circulatie én de huid.

De ovale blaadjes en de bast van de hamamelis (toverhazelaar) zijn rijk aan flavonoïden en milde looizuren. Deze stoffen verstevigen de wanden van de haarvaten. Dat is zinvol om het uitzetten en openbarsten van de kleine vaatjes in de huid te voorkomen.

Het hamamelisextract werkt samentrekkend en ontstekingsremmend, voert afvalstoffen af en weert vreemde indringers. Het bevordert de wondgenezing bij kleine verwondingen, vermindert jeuk en stabiliseert de hoornlaag waardoor de huid veerkrachtiger wordt.

Verder bevat hamamelisextract veel anti-oxidanten. Dit zijn stoffen die in staat zijn vrije radicalen uit te schakelen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die van nature vrijkomen bij verschillende processen in je lichaam. Ze tasten onder andere het bindweefsel aan waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels kunnen ontstaan. De anti-oxidanten uit het hamamelisextract kunnen dit voorkomen.

Dr. Nana Heim  kweekt in haar eigen tuin hamamelisstruiken om er een zeer zuiver extract van te maken. In de herfst wordt van de onbespoten bast en bladeren een aftreksel gemaakt en dat wordt snel gedroogd. Op deze manier blijft de kwaliteit gehandhaafd.
Het extract wordt verwerkt in het Rosel Heim nature + science hamamelismasker.

Hamamelismasker

Na de lange winter is de huid vaak extreem dun geworden. Dit komt door de continue afwisseling tussen de warme, droge lucht binnenshuis en de kou buiten. Ook het gebrek aan zonlicht maakt de huid in de wintermaanden steeds dunner.
Het hamamelismasker versterkt de huid en verhoogt de weerstand.

Het is heel prettig als wekelijks gezichtsmasker tijdens het baden of douchen en geschikt voor iedere huid, ook voor de gevoelige en de slecht doorbloede huid.
Het hamamelismasker kan zelfs uitstekend worden toegepast als wascrème en werkt vooral heel goed bij een gevoelige acnehuid met kleine ontstekingen.

Het hamamelismasker van Rosel Heim nature + science is als de lentezon die de winter van onze bleke gezichten verjaagt

vrij naar Victor Hugo