geplaatst op 27 mei 2022 door Carine Engelen-Fraikin

Exfoliëren: wat doet het met je huid ...

Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen.
De laag dus die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf (je dakpannen).
Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch.

Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een korrelige substantie. Dit product is beter bekend onder de naam ‘scrub’ en is bijzonder agressief voor de kwetsbare gezichtshuid.

Bij een enzymatische exfoliatie worden dode huidcellen opgelost door keratolytische stoffen. Deze producten hebben de eigenschap om de vetten en de verbindingen (de ‘specie’) tussen de cellen in de bovenste huidlaag te verweken waardoor deze gaan afschilferen.

Een chemische exfoliant werkt op basis van (fruit)zuren die diep de huid kunnen binnendringen waardoor dode huidcellen worden verwijderd en de celvernieuwing wordt versneld. Veel mensen vinden dit prettig omdat het de huid achterlaat met een rode gloed (= lichte ontstekingsreactie). Het voelt alsof die goed is gereinigd, maar eigenlijk is je huid op dat moment geïrriteerd en is de bovenste huidlaag dunner en kwetsbaarder geworden.

Waarom is exfoliëren slecht voor je huid

‘Verbetering’ van het huidbeeld op korte termijn door exfoliëren, kan blijvende schade aanrichten op de lange duur omdat de huid onherstelbaar wordt aangetast.

Gevolgen:

  • slechts 4% van de basaalcellen is actief. Veroorzaken we een beschadiging dan worden de slapende cellen geactiveerd tot deling.
    » Maar ... elke basaalcel kan slechts een beperkt aantal keren delen – maximaal 40 à 50 keer en heeft dus een begrensde levensduur.
    Door het voortdurend stimuleren van de celvernieuwing wordt het verouderingsproces dus in feite versneld.
  • als een deel van de hoornlaag wordt verwijderd, ontstaat een meetbare vermindering van de rimpels.
    » Maar ... ook een meetbare vermindering van ons verdedigingssysteem!
    De doorlaatbaarheid van de huid wordt verhoogd waardoor het absorptievermogen tot meer dan 100% wordt verhoogd zodat alle gifstoffen en lichaamsvreemde bacteriën ongehinderd kunnen binnendringen.
  • bovendien kan een hoornlaag die te dun is geworden het lichaamseigen vocht niet meer vasthouden. De huid wordt vochtarm en er ontstaan droogterimpels!
  • de chemische exfoliant vitamine A-zuur (ook al zo’n vertrouwenwekkende naam voor de argeloze burger) richt bij een concentratie van 0,5% al ernstige schade aan en niet alleen in de huid, maar het is ook teratogeen. Dat wil zeggen, het kan veranderingen veroorzaken in het erfelijk materiaal waardoor kinderen met aangeboren misvormingen ter wereld kunnen komen. Hoge concentraties vitamine A (retinol) geven hetzelfde effect.

De familie Heim heeft nagedacht over een tegenconcept. Hoe kun je elke huidcel haar maximale levensduur laten behalen? Hoe ga je duurzaam om met je huid zodat haar  biologische systemen voor onbepaalde tijd gezond en productief blijven?

... door de opperhuid te onderhouden in plaats van te verwijderen ...
Zo kun je haar langer mooi en ongeschonden in leven houden!