geplaatst op 27 augustus 2022 door Carine Engelen-Fraikin

Deodorant … zonder aluminium, zonder bactericiden

Het woord deodorant is afkomstig uit het Latijnse ‘de odorans’ wat ont-geurder betekent. 
Zweten een overlevingsstrategie van ons lichaam. Het vocht uit de zweetklieren verkoelt, ontgift en beschermt. Op zichzelf is de geur neutraal. De  individuele transpiratiegeur ontstaat als de huideigen bacteriën de inhoudsstoffen van het zweet ontleden. Andere oorzaken van een penetrante geur kunnen zijn: veel gefrituurd eten en/of voeding met veel suiker, uien, knoflook of scherpe kruiden – veel koffie en/of alcohol of te weinig water drinken - medicijngebruik - een tekort aan calcium en/of magnesium - stress en/of angst - kleding met synthetische vezels - veel okselbeharing - hormonen in de puberteit of de overgang.
Een deodorant dient ervoor te zorgen dat een onaangename zweetlucht wordt verhinderd. Er zijn verschillende soorten op de markt: antitranspirants, deo’s met bacteriedodende stoffen, deo’s met natriumbicarbonaat en huidvriendelijke deo’s.

Een antitranspirant voorkomt het zweten op zichzelf. Daartoe worden substanties gebruikt die de uitgangen van de zweetklieren vernauwen zodat het zweet het lichaam niet kan verlaten. De bekendste zijn aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat of aluminium-zirkonium-verbindingen.
Attentie: het als ongevaarlijk bestempelde natuurlijk aluin is ook een aluminiumzout!
Bijwerking: doordat het zweten wordt verhinderd, wordt een belangrijke functie van het lichaam geblokkeerd. Hierdoor kunnen ontstekingen en abcessen ontstaan evenals temperatuur gerelateerde verstoringen in de bloedsomloop.

De doorsnee deo’s verhinderen de geurvorming doordat de bacteriën, die het zweet ontleden en verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een onaangename geur, worden vernietigd. Daartoe worden zeer doeltreffende bactericide stoffen toegepast.
Bijwerking: niet alleen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de zweetgeur worden geëlimineerd, maar tegelijkertijd ook de natuurlijke bacterieflora. Daardoor wordt de verdedigingsfunctie van de huid ontregeld.

Vanwege de gevaren van aluminium in deodorant worden momenteel op grote schaal recepten op internet en social media gedeeld van zelfgemaakte deo’s op basis van kokosolie en natriumbicarbonaat (zuiveringszout).
De hoge pH-waarde van natriumbicarbonaat verstoort echter de natuurlijke zuurgraad van de huid waardoor de bacterieflora in de bovenste huidlagen wordt aangetast. Het aantasten gebeurt geleidelijk: hoe langer je natriumbicarbonaat op de huid gebruikt, des te meer schade het zal aanrichten. Gebruik deze deodorant daarom dus absoluut niet dagelijks maar alleen bij ‘speciale gelegenheden’ en zorg ervoor dat de oksels ’s avonds goed worden gereinigd, bij voorkeur met Rosel Heim fase 1 reinigingsemulsie om de zuurgraad te herstellen.

Rosel Heim nature + science bewandelt bij de oplossing van het probleem zoals altijd een milde en tevens veilige weg.
Alle deo’s van Rosel Heim nature + science gaan slechts de vermeerdering van geurvormende bacteriën tegen. Op die manier wordt de natuurlijke huidflora niet verstoord, de afweerfunctie van de huid blijft intact én de voor het lichaam belangrijke uitscheiding van het zweet wordt niet verhinderd. Vooral de huidverzorgende deo lotions zijn erg doelmatig.
De goede eigenschappen van de ontstekingsremmende werkstoffen zinkoxide en hamamelis zijn gecombineerd met de bijzonder lang aanhoudende deodoriserende werking van glyceryl caprylaat. De huidvriendelijke emulsie voorkomt het opzwellen en/of beschadigen van de huid en verhindert daardoor dat er een voedingsbodem ontstaat voor ziekteverwekkende bacteriën en schimmels in het vochtige milieu van de okselholte.

Alle deo’s van Rosel Heim nature + science
zijn natuurlijk huidvriendelijk!