geplaatst op 27 maart 2021 door Carine Engelen-Fraikin

De huid is geen vuile keukenvloer

de beste manier om je huid te reinigen

Fase 1 - de reiniging

Graag wil ik beginnen met een uitspraak van Rosemarie Heim (de dochter van Rosel Heim):
Het is zinloos de poriën net zo grondig schoon te schrobben als de keukenvloer. Deze werkwijze is zelfs bijzonder schadelijk. Dankzij modern wetenschappelijk onderzoek op het gebied van geneeskunde, chemie en biologie weten we nu dat de bacterieflora een belangrijk instrument is van het afweersysteem van onze huid. Wanneer deze huideigen bacteriën worden weggepoetst, hebben ziekteverwekkende kiemen vrij spel. Het wordt nog problematischer als de kitsubstantie die voornamelijk uit diverse soorten huidvetten bestaat en die de ‘specie’ van de hoornlaag vormt, wordt weggeschrobd. Vanaf dat moment kunnen ook vreemde stoffen het lichaam binnendringen en de immuuncellen van de opperhuid bereiken. De gevolgen openbaren zich vaak pas jaren later en zijn niet meer terug te draaien.

Dus niet schrobben, schuren en scrubben ... please!

Bij de ingrediëntenlijst (INCI) van bijna alle reinigingsproducten (zelfs bij hypoallergene producten ‘zonder zeep‘ voor een gevoelige huid), shampoos en vloeibare zepen die je in de winkel koopt, kun je lezen dat deze natrium laureth sulfate, natrium lauryl ether sulfaat, sodium laureth sulphate (SLS), of sodium lauryl ether sulphate (SLES) bevatten. Verschillende namen voor dezelfde (goedkope) wasactieve- en schuimvormende stof. 
Het zorgt ervoor dat talg, dode huidcellen, zweet en vuil worden losgeweekt en kunnen worden afgespoeld met water.
Het grote nadeel van deze stof is dat ze behalve talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet (de specie) kunnen oplossen. Daardoor wordt de barrièrefunctie van de huid heel erg verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid.
“Was je handen stuk”, luidt het advies van Mark Rutte elke keer weer op zijn persconferenties. Dat lukt dus prima met de gangbare reinigingsproducten met alle schadelijke gevolgen van dien.

Wat zo bijzonder is aan de reinigingsemulsie van Rosel Heim nature + science

Deze zachte, huidvriendelijke emulsie imiteert en ondersteunt de natuurlijke reinigings-mechanismen van de huid. De beschermende activiteiten en de afweerfuncties van de huid worden daardoor niet verstoord.
De belangrijkste werkstof is rechtsdraaiend melkzuur. Deze lichaamseigen stof wordt onder andere ook gemaakt door de melkzuurbacteriën (Lactobacillus acidophilus) in de darmen ter bescherming van de darmwand tegen aanvallen van ziekteverwekkende microben.

Wat doet L (+) melkzuur voor je huid?

  • het ruimt alleen de hoorncellen op die op het punt staan om uit zichzelf af te schilferen.
  • het heeft een bacteriostatische werking. Dit betekent dat bacteriën niet worden gedood - zoals het geval is bij desinfectans en conserveermiddelen - maar dat de toename van het aantal ziektekiemen wordt geremd zodat het lichaam de tijd krijgt ze op te ruimen.
  • zorgt ervoor dat de eigen zure pH balans behouden blijft. Ziekteverwekkende bacteriën, virussen en schimmels leven niet graag in een zuur milieu, je huideigen bacteriën doen dit juist wel graag.

Om de effectiviteit van de reinigingsemulsie niet te verstoren, mag de huid niet worden nabehandeld met een gezichtstonic.

Ga zachtaardig en behoedzaam om met je kostbare huid.
Ze is het waard, nu en in de toekomst, je hele leven lang.