geplaatst op 10 februari 2021 door Carine Engelen-Fraikin

Natuurlijk - chemisch: vriend - vijand

Opvallend is dat in de voedings- en cosmeticabranche steeds meer wordt gesproken over ‘natuurlijk’ waardoor de consument ervan uitgaat dat het allemaal geen kwaad kan.
Het begrip ‘natuurlijk’ wordt te pas en te onpas gebruikt.
De term ‘chemisch’ daarentegen wordt gekoppeld aan ongezond en gevaarlijk.
Is dit terecht?

Misverstand

ALLES OP AARDE bestaat uit allerlei chemische stoffen (moleculen) en deeltjes (atomen).
Of het nu om een appel gaat of een peer, een tafel of een stoel, een dier of een mens: álles is opgebouwd uit moleculen.
Daarom kan een ‘natuurlijk’ huidverzorgingsproduct - ‘vrij van chemicaliën’ - alleen maar uit gebakken lucht bestaan. Of eigenlijk zelfs dat niet. Want ook het water in de zee en de lucht om ons heen bestaan uit moleculen ... en zijn dus chemische stoffen!

De term ‘natuurlijk wordt in de reclame héél vaak ten onrechte gebruikt.
Er bestaat aardbeien-yoghurt ‘met natuurlijke aroma’s’ die helemaal niet afkomstig zijn van aardbeien, maar onder andere van de IFF uit Tilburg.
Met puur natuur heeft het helemaal niets te maken.
Ook komen in de natuur genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid (bijvoorbeeld giftige paddenstoelen), of voor de huid (bijvoorbeeld berenklauw of brandnetels). En wat te denken van een ‘natuurlijke’ zeep die je zelf kunt maken! Deze wordt gemaakt met drie basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide. Dit laatste is een chemische stof die brandwonden kan veroorzaken (loog).

De zogeheten natuurcosmetica die nu op de markt wordt gebracht, gebruikt onder meer plantaardige en homeopathische stoffen uit de natuurgeneeswijze. Deze stoffen hebben een medicinale werking en dienen dus alleen doelgericht (tegen een bepaalde kwaal) en slechts korte tijd (zolang de kwaal duurt) te worden toegepast.
Gebruik je deze stoffen te langdurig dan verliezen ze hun werking of ze roepen een allergie op. Ze horen niet thuis in cosmetica voor dagelijks gebruik want de huid kan de substanties niet verwerken.

Daarnaast komen er in de natuur ook ‘chemische’ stoffen voor die op dezelfde wijze kunnen worden nagemaakt in een laboratorium. De producten worden dan natuuridentiek genoemd. Met natuuridentiek wordt bedoeld: gemaakt door mensen, maar in moleculaire samenstelling en vorm ongeveer hetzelfde als de natuurlijke versie. Het is in dat geval precies even veilig.

De leden van de familie Heim zijn uitstekende chemici en kijken op moleculair niveau naar de chemische processen die zich afspelen in de huid.

Daarom halen ze uit natuurlijke substanties uitsluitend dié componenten die overeenkomen met de stoffen zoals ze van nature in de huid voorkomen. Deze werkstoffen zijn niet alleen natuuridentiek, maar ook huidmimetisch, dat wil zeggen, ze bootsen de werkelijkheid na.
De huid kent en herkent deze stoffen en kan ze daarom op de juiste manier verwerken.

Rosel Heim nature + science
huidverzorgingsproducten ... natuurlijk goed!