geplaatst op 27 augustus 2021 door Carine Engelen-Fraikin

Bescherming van de huid tegen te veel zon (2)

Rosel Heim Sonnen

Mineralen zoals titaniumdioxide en zinkoxide verwerkt in een huidvriendelijke basiscrème vormen een beschermende laag op de huid en weerkaatsen net als een spiegel álle UV-stralen.

Hoe veilig zijn titaniumdioxide en zinkoxide in zonnebrandproducten?

Titaniumdioxide staat op de lijst van goedgekeurde kleurstoffen in het kader van de EU-verordening voor cosmetische producten. Het is eveneens door het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid van de EU beoordeeld en goedgekeurd voor gebruik als UV-filter in zonnebrandproducten. 

Titaniumdioxide is een natuurlijk mineraal dat in de aardbodem wordt gevonden. Het is een geurloos wit poeder dat wordt gebruikt als pigment en in staat is om voedsel en cosmetica witter te laten lijken. Het zit vooral in producten zoals koffiecreamer, kwark, ijs, snoep en tandpasta en heeft als E-nummer E-171. Het wordt tevens gebruikt in witte verf, papier en plastic en soms zelfs in supplementen en medicijnen.
Nadelen: uit wetenschappelijke studies is gebleken dat het eten van veel voedsel met titaniumdioxide kan zorgen voor ontstekingen in de darmen. Bovendien kan de stof zich ophopen in organen zoals de milt, lever en nieren.
Titaniumdioxide en zinkoxide zijn vooral schadelijk en zelfs kankerverwekkend voor de longen als het wordt ingeademd.

Om die reden maakt de familie Heim dan ook geen zonnebrandcrème in spray-vorm.

Voordelen: titaniumdioxide kan uitstekend licht weerkaatsen. Het heeft een heel hoge brekingsindex, dat wil zeggen dat de stof in staat is om het merendeel van het daglicht te reflecteren. Hierdoor beschermt het de huid tegen de schadelijke effecten van UV-licht omdat het UVA- én UVB-straling terugkaatst. 

Hoewel je het dus beter niet inwendig kunt gebruiken, is het uitwendig op de huid volkomen veilig omdat het molecuul te groot is om te worden opgenomen in de huid.

Het titaniumdioxide in de Rosel Heim nature + science producten is bovendien ommanteld (gecoat) waardoor het niet door de huid kan dringen. De gebruikte zinkoxide is groot-moleculair en kan ook de (intacte) huidbarrière niet passeren.

Zinkoxide is eveneens een wit pigment dat alle straling beneden 360 nanometer (hiertoe horen de UVA- én UVB-stralen) kan absorberen en beschermt daarom ook perfect tegen verbranding en veroudering van de huid door UV-licht. Zinkoxide reflecteert de UVA-stralen zelfs nog beter dan titaniumdioxide en is wat makkelijker smeerbaar. Daarbij heeft het net als titaniumdioxide een enigszins waterafstotende werking.
Nog een voordeel: vanuit de geneeskunde is bekend dat preparaten met zinkoxide huid-irritatie verminderen, overtollig vocht absorberen en de huid beschermen.
Het wordt niet voor niets verwerkt in verschillende Rosel Heim nature + science producten.
Niet alleen in Rosel Heim Sonnen, maar tevens in alle maskers en vooral in de Remedi ... daarover een volgende keer meer.

Tot slot

Kies altijd voor een zonnebrandproduct met minerale zonnefilters en vermijd in ieder geval ten alle tijde chemische zonnebrandcrèmes in het belang van je eigen gezondheid en dat van de oceanen.

 

Rosel Heim Sonnen bevat geen chemische zonnefilters,
geen minerale oliën en geen gevaarlijke conserveringsmiddelen!