geplaatst op 27 juni 2021 door Carine Engelen-Fraikin

Bescherming van de huid

Fase 3 - beschermende dagcrème

De beschermende dagcrème is een luchtige emulsie die in hoge mate overeenkomt met de natuurlijke hydrolipidefilm van de huid en dient ter ondersteuning, aanvulling en herstel van deze biologische oppervlaktebescherming.
Met fase 3 beschermende dagcrème wordt een fysiologisch laagje aangebracht dat de huid de hele dag bescherming biedt tegen ongewenste invloeden van buitenaf en bovendien een barrière vormt tegen overmatige vochtverdamping.
De warmteregulatie van de huid wordt door deze beschermlaag niet verstoord.

De huid beschermt en verzorgt zichzelf door de vorming van een vocht (zweet) en vethoudend (talg) filmpje op de hoornlaag. Deze biologische oppervlaktebescherming bestaat afwisselend uit laagjes waar vet en water niet doorheen kunnen. Hierdoor is de huid enerzijds waterafstotend en anderzijds beschut tegen uitdroging.

Deze zogeheten hydrolipidefilm is de beste natuurlijke crème die je op de huid hebt.

Een stabiele hydrolipidefilm is ook belangrijk voor een intacte hoornlaag, een efficiënte bacterieflora en een goede afweer tegen ziekteverwekkende microben.

Industriële ‘vochtinbrengende’ dagcrèmes bevatten:

  • Glycerine - een humectant. Deze (huideigen) substantie bezit het vermogen om vocht aan te trekken en vast te houden.

    Nadeel: Bij een hoge dosis (dan staat het ingrediënt bijvoorbeeld al op de tweede plaats van de INCI-lijst) onttrekt glycerine vocht uit de huid waardoor de huid uitdroogt. Je huid voelt na verloop van tijd zo droog aan dat je de hele dag wel wilt blijven smeren.

  • Minerale vetten en oliën (vaseline en paraffine). Deze sluiten de huid af. Daardoor verdampt er minder water uit de huid waardoor ze vochtrijker en soepeler lijkt.

    Nadeel: Minerale oliën  zijn niet-biologische, chemisch bewerkte aardolieproducten en dus niet huididentiek. Het zijn een soort vloeibare plastics en derhalve volkomen water-afstotend. Ze dekken de huid veel te zwaar af met als gevolg blokkering van de poriën en het optreden van warmtestuwing. Bovendien zwellen de cellen op door een overdaad aan vocht. Hierdoor lijken rimpels weliswaar minder diep, maar de huid wordt tevens een voedingsbodem vooral voor schimmels die graag leven in een vochtige omgeving.

  • Siliconen (dimethicone en elke andere stof die eindigt op -cone). Deze zorgen ervoor dat alle ingrediënten in gezichtscrèmes gemakkelijker over de huid kunnen worden verdeeld waardoor deze gladder en zachter aanvoelt. Het bekende ‘zijdezachte’ laagje dat een crème op je huid kan achterlaten, is typerend voor siliconenolie.

    Nadeel: Net als minerale oliën sluiten siliconen de huid – geheel of gedeeltelijk – af en brengen je huid dus stelselmatig uit balans.

In directe zin zijn minerale oliën en siliconen geen schadelijke stoffen (want ze zijn niet giftig en dus ook niet verboden), maar de negatieve invloed ervan veroorzaakt bij langdurig dagelijks gebruik een ontregelde huidfunctie. Deze ingrediënten wekken de schijn verzorgend te zijn, maar hebben in werkelijkheid geen enkele verzorgende waarde.

Rosel Heim nature + science vervaardigt alleen crèmes en emulsies die de natuurlijke opbouw van de hydrolipidefilm van de menselijke huid nabootsen