geplaatst op 27 november 2023 door Carine Engelen-Fraikin

Decemberstress

Hoewel december natuurlijk bij uitstek een feestmaand is, heerst er in deze maand vaak ook veel stress. Een enorme to do-lijst, nadenken over Sinterklaas- en Kerstcadeautjes, surprises en gedichten maken, kerstboom optuigen, inkopen doen en voorwerken voor het kerstdiner en dan komt ook de dagelijkse rompslomp er nog bij.
Daarnaast zijn er mensen die om verschillende redenen erg eenzaam zijn. Dit weegt in deze ‘mooiste’ maand van het jaar nog zwaarder dan normaal.

Decemberstress nadelig voor huid en gezondheid

Een gezonde hoeveelheid stress is nodig om te kunnen overleven en alert te blijven.
Het stresshormoon adrenaline stelt het lichaam in staat om te vluchten of te vechten.
Het is echter belangrijk dat dit hormoon geleidelijk weer vermindert door cortisol zodra de bedreiging voorbij is. Cortisol is dus een hele nuttige stof, tenzij het te lang aanwezig blijft in ons lichaam. Een teveel ervan zorgt onder andere voor spijsverteringsklachten, ontregeling van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel, geheugenproblemen, slaapstoornissen, een opgejaagd gevoel en last but not least voor huidproblemen.

Zichtbare effecten op de huid

  • Cortisol zorgt voor een disbalans in de hormoonhuishouding.
    Hierdoor wordt de huid dunner en gevoeliger, de barrièrefunctie vermindert, het afweer-mechanisme neemt af en de herstelfuncties verminderen.
  • Door de aanmaak van cortisol gaat het lichaam tijdelijk meer talg produceren wat voor puistjes kan zorgen. 
  • Door stress wordt de celvernieuwing vertraagt waardoor de huid een doffe uitstraling krijgt. 
  • Daarnaast vindt er op den duur een afname plaats van de ceramiden, elastine en collageen. Dit zijn stoffen die de huid voldoende soepel en stevig houden.
    Bij een tekort wordt de huid droog waardoor ze trekkerig aanvoelt, kan gaan schilferen en jeuken, en er bovendien rode vlekken en irritaties kunnen optreden.
  • Chronische stress veroorzaakt vrije radicalen die de genetische informatie van de cellen aantasten. Hierdoor kan het proces van vroegtijdige veroudering van de huid versnellen.

In stresssituaties, bij ergernis, angst of bij verhoogde lichamelijke en geestelijke belasting, gebruikt het lichaam de beschikbare voedingsstoffen op de eerste plaats voor de verzorging van de hersenen en de spieren. Hierdoor kan er een tijdelijk tekort aan voedingsstoffen in de huid ontstaan. Het gevolg daarvan is dat de huidweefsels worden beschadigd.
Door de gebrekkige doorbloeding van de huid worden niet alleen minder voedingsstoffen aangevoerd maar kunnen ook de afvalstoffen niet goed worden afgevoerd waardoor een vale en grauwe huidskleur kan ontstaan.

Onontbeerlijke voedingsstoffen voor de huid ... zeker in tijden van stress

Zelloxan is een unieke werkstof waarmee de cellen van voedingsstoffen worden voorzien en de energiestofwisseling wordt verhoogd. Hierdoor wordt het herstel van beschadigd weefsel gestimuleerd en het beschermt de cellen eveneens tegen zuurstofgebrek. Het effect is wetenschappelijk aangetoond en wordt ook in de medische wereld met succes toegepast. Zelloxan is verwerkt in diverse Rosel Heim producten waar de huid zichtbaar van opknapt.

ZELLOXAN van Rosel Heim nature + science IS INTERNATIONAAL GEPATENTEERD!

Geef jezelf en je huid eens een Rosel Heim relax
behandeling met massage cadeau.
Want wie goed zorgt voor zichzelf,
kan er ook echt zijn voor een ander.